U moet er niet aan denken: uw motor is gestolen. Een dure aankoop en nu is uw geliefde voertuig weg. Omdat voorkomen nog altijd beter is dan genezen, is het natuurlijk vanzelfsprekend om een goed slot te kopen. Niets werkt dan ook beter tegen diefstal om uw motor ergens aan vast te maken. Daarom is het ook aan te raden om een kettingslot voor uw motor te kopen. Met deze sloten bevestigt u uw motor eenvoudig aan bijvoorbeeld een boom, lantaarnpaal of grondanker. Toch zijn er – naast vele voordelen – ook enige nadelen aan kettingsloten verbonden. In dit artikel bespreken we de voor en tegens van dit type slot en wanneer u het beste voor een kettingslot kunt kiezen.

Wanneer kiezen voor kettingslot voor mijn motor?

Laat u uw motor vrijwel nooit compleet onbeheerd achter? In dat geval is alleen een schijfremslot voldoende. Denk bijvoorbeeld aan de winterstalling. dan voldoet een schijfremslot. Wanneer u uw motor wel onbeheert achter wil laten, bijvoorbeeld in een parkeergarage, dan is het echt aan te raden om een kettingslot aan te schaffen. Of ga voor het beste van twee werelden en kies voor beide, al kost dat natuurlijk wel meer geld. Maar goed, uw motor heeft waarschijnlijk ook aardig wat centen gekost.

Kettingsloten in verschillende soorten en maten

Kettingsloten zijn er in heel veel verschillende maten en soorten. Zo zijn er sloten met een lengte van 80 cm tot aan ruim 2 meter. Ook is het ene slot wat goedkoper dan de andere. de duurdere varianten zijn over het algemeen gemaakt van harder materiaal. Dat maakt dat het langer duurt voordat deze is doorgezaagd. En dat werkt niet uitnodigend voor dieven.

De voordelen van een kettingslot

Zoals met vrijwel alles: er zijn voor- en nadelen. De voordelen van kettingsloten zijn:

  • Een kettingslot zorgt er voor dat uw motor niet te verplaatsen is.
  • Over het algemeen kunt u kiezen uit sloten van staal, gehard staal en gepantserd staal. Deze laatste is vrijwel onverwoestbaar.
  • Kettingsloten zijn prima op te bergen in uw buddyseat.
  • Is het slot voorzien is van een ART klasse 4 of 5 keurmerk? Dan bent u er zeker van dat ze optimale bescherming bieden.

Een aantal nadelen:

  • Deze sloten zijn zwaar. Heeft u geen buddyseat? Dan kan het vervoeren van he tslot best ongemakkelijk en zwaar zijn.
  • Er zijn kettingsloten zonder ART keurmerk op de markt. Deze zijn vrij eenvoudig open te breken. Niet alleen dat: ook uw verzekeringsmaatschappij zal u bij diefstal vragen of uw slot een ART keurmerk bezit.
  • Het slot kan soms de lengte missen om goed vastgemaakt te worden. Let er bij de aankoop dus op dat het slot lang genoeg is.

Uitvoerig geteste kettingslot kopen

We gaven het al aan bij de nadelen: er zijn sloten die geen ART-4 keurmerk op zak hebben. Ze zullen wellicht goedkoper in aanschaf zijn, maar geef wel echt die paar centen extra ui. Een uitvoerig geteste kettingslot heeft een ART keurmerk. Het kost wellicht wat meer, maar alleen dan weet u echt zeker dat u uw motor met een gerust hart onbeheerd kunt achterlaten. Ook uw verzekeringsmaatschappij zal vragen om een ART-4 gekeurd kettingslot te gebruiken.