Met zoveel keuzes in motorfietsen, kan het een uitdaging zijn om uw eerste motorfiets te selecteren. Hier zijn enkele tips om u te helpen bij het selecteren van de juiste motorfiets voor u. Er zijn minstens acht verschillende motortypes (stijlen) motorfietsen: touring, sport-touring, standaard, sport-bike, scooter, dual-sport, dirt-bike en cruiser.

Veel nieuwe rijders beginnen hun zoektocht door naar Harley Davidson-motorfietsen te kijken. Maak deze fout niet. Hoewel cruisers extreem populair zijn, zijn ze niet per se de beste beginnersmotor. Ze zijn zwaar, luidruchtig, duur en meedogenloos (boordevol chroom) van kleine lekkages.

Toermotorfietsen zijn over het algemeen gebouwd voor lange afstanden. Voorbeelden zijn de populaire Honda Gold Wing en de BMW K1200. Deze motoren zijn zwaar, krachtig, duur en vereisen aanzienlijke vaardigheden om goed te werken. waardoor ze een slechte keuze zijn voor nieuwe motorrijders.

Sportfietsen (ook wel kruisraketten genoemd) zijn gebouwd voor snelheid, behendigheid en prestaties. Ze zijn lichtgewicht, felgekleurd en snel. Motorafmetingen voor sportmotoren variƫren meestal van 600cc tot 1000cc. Zijn sportfietsen goede beginnersfietsen? Waarschijnlijk niet, tenzij je volwassen bent om de verleidingen van kracht, snelheid en behendigheid aan te kunnen.

De volgende motorfietsstijl is vrij eenvoudig te omschrijven. Crossmotoren zijn gemaakt om offroad te rijden. Loopvlakpatronen en ophangingscomponenten op crossmotoren zijn heel anders dan hun neven op straatfietsen.

Hoewel veel modellen koplampen en richtingaanwijzers hebben, zijn de meeste niet gemakkelijk geschikt voor interstate reizen. Als je gemakkelijk toegang hebt tot onverharde wegen of andere offroad-gebieden, is een crossmotor een goede beginnersmotor.

Heeft u geen gemakkelijke toegang tot offroad-gebieden? Overweeg een motorfiets met twee sporten. Deze fietsen zijn gemaakt voor gematigde offroad-omstandigheden en zijn geschikt voor snelwegsnelheden. Een soort compromis, ze presteren niet zo goed op de weg als op straatfietsen, noch offroad- en crossmotoren.